WikiLeaks, ziarul 3.0? Nu. O instituţie media pe moarte, da

Aseară, Bogdana Butnar se întreba, pe Twitter, dacă WikiLeaks a fost un soi de ziar 3.0. Şi dacă moare, a cui e vina? A ziarelor care nu l-au susţinut? Pe GigaOm.com, este un articol interesant despre asta. Autorul încearcă s-o dea un pic în fundul ziarelor care au preluat documentele publicate de WikiLeaks, dar care nu au făcut nimic pentru a ţine în viaţă instituţia de media creată de Assange – pentru că, vreţi sau nu, e o instituţie media, chit că nu una tradiţională. Cam ca-n expresia aia cu “merge ca o raţă, măcăie ca o raţă…”

Julian Assange a făcut o chestie grozavă, ca act jurnalistic. Pornind de la documentare, pînă la editare şi pînă la publicare. Însă Assange n-a fost cu mult mai departe de celelalte instituţii în care a dat cu sete. Am văzut, mai demult, modul în care explica despre cum a editat un clip în care soldaţii americani trăgeau, din elicopter, în nişte irakieni, parcă. Dacă el se plîngea că guvernele încearcă să manipuleze, acelaşi lucru l-a făcut şi el. Iar toţi editorii de ziare, inclusiv cei care au preluat documentele, au înţeles foarte bine ce face Assange şi au ştiut să se folosească de ce-a creat el.

Da, pe de o parte, e admirabil. Pe de alta, omul şi-a asumat un risc. Celelalte instituţii de presă nu erau datoare să-i salveze lui afacerea şi să pompeze bani în ea. Assange n-a fost niciodată o agenţie de ştiri, precum Reuters, care să ceară bani pentru informaţie. El a dat-o la liber. Ceilalţi au luat-o şi au dat-o mai departe strict pentru a-şi vinde tirajele. Presa e un business, nu e caritate. WikiLeaks va muri cît de curînd, deja e în comă fără Assange. Dacă unul a fost suficient de fraier încît s-o încaseze, asta nu înseamnă că şi ceilalţi tre’ să şi-o ia doar aşa, în semn de solidaritate.

Uneori, dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să ştii să o faci şi subtil, nu doar mînuind parul. De aia există diplomaţie – ca să n-avem războaie.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.